Torsk & sej

Fiske i Västerhavet.

Det finns många olika arter längs Västkusten. Vi har riktat in den här guiden på fiske efter framför allt torsk, sej, bleka och även mindre fiske som vittling mm.

Var finns fisken under säsongen

Fisken står oftast på platser som t.ex. grundtoppar, djuphålor, strömmande vatten eller kring vrak. Använder man sig av ekolod i kombination med kartplotter är det ganska lätt att hitta dessa platsen. Dock är det ingen garanti för fisk, men man har ändå en bättre förutsättning än om man tar sig ut och fiskar utan att veta hur det ser ut ”där nere”.

Fiskesätt

Ett mycket effektivt sätt att fiska är att lägga båten i rätt position vid t.ex. en grundtopp. slå av motorn och sakta glida över grundområdet. Då fiskar man av hela toppen och kan hitta fisken. Men hjälp av ekolodet kan man få en bild av om fisken står vid botten eller högre upp.

Utrustning

För fiske på relativt grunda vatten på västkusten så räcker det ett relativt enkelt fiskeset (spö, rulle och flätlina). Fiskespöt bör ligga på 20 lbs. lite upp eller ner beroende på vad ni skall fiska. Rullen bör ha flätlina med en lindimension på runt 0.25 – 0.30mm beroende på dragstyrka. Flätlina är att föredra då den inte fjädrar när man ”rycker” eller påverkas av strömmen i samma utsträckning som en grövre nylonlina. Vid enklare fiske efter makrill liknande funkar nylonlina alldeles utmärkt.

Förutom att fiska med spö, så kan man använda sig av en vinda/ harpa med färdigt tackel på. antingen för att pirka eller för mete.

Agn eller bete!
Det finns ett antal olika metoder för effektivt fiske. Prata gärna med våra duktiga återförsäljare om vad som passar bäst för just ditt fiske.
Vi hjälper Er självklart också.
Här listas de vanligaste metoderna.

Pilk med upphängare.
Välj en pilk anpassat som passar just det fisket du skall utföra. vanligt är pilkar mellan 200-500 gram.
ovanpå pilken sätts upphängare / häcklar. Antal upphängare och krokstorlek anpassas efter typ av fisk.

Pilk tillsammans med gummimack
Gummimack i kombination av pilk är ett mycket effektivt fiske. Vid fiske vid vrak eller botten där man lätt fastnar, placeras gummimacken i övre ringen på pilken. (kroken i botten på pilken tas då bort)

Mete med bom.
En så kallad bom tillsammans med ett sänke och 1-2 krokar på nylonlina.
Sänket anpassas efter ström, djup mm. Några gångbara vikter är 200-500 gram. Kroken agnas med hel fisk eller t.ex. räka, mussla mm.

Besök våra återförsäljare för fler tips.
Kolla också gärna www.sportfiskarna.se där det finns många bra tips.