Makrillfiske

Makrill är en mycket god matfisk och en av de fiskar det finns gott om på västkusten. Den väger från några hekto och till ca 1 kg. Svenska rekordet är betydligt större än så.

Makrillen hittar man på olika ställen beroende på säsong. Under våren och försommaren är de bästa platserna i strömmande vatten och på grundtoppar. Under hösten söker sig makrillen djupare och det är inte ovanligt att den tar nere vid botten.

Ta dig till några av våra återförsäljare för att få de bästa tipsen på utrustning.

Fisket bedrivs vanligtvis från småbåtar. och det finns i huvudsak 3 sätt att fiska Makrill. Givetvis tar den på fler sätt än så, men här tar vi upp de sätt som är mest vanliga och populära:

Makrillmete. 
En handvinda med eller utan flöte med 2 krokar där man agnar med t.ex. småsill. Detta är kanske det lugnaste och mest behagliga fisket.

Spöfiske från båt
Ett lätt spö där man använder sig av upphängare/ häcklor tillsammans med en lättare pilk. Upphängare med krokstorlek #2 till 3/0 och pilk från 100-300 gram beroende på vind och strömmar. Detta fiske är mycket effektivt då man fiskar av stora ytor från botten och uppåt.

Dörja Makrill
Man har då en så kallad släpdörj eller ränndörj som man drar efter båten i lagom fart. 1-3 knop ca.

Dörjpaketen finns i flera utföranden, men de vanligaste är 2-3 rostfria blänken med ett blysänke som avslut. vanligtvis 300 1000 gram. Den andra varianten är ett dörjpaket med en paravan och avslut med 2-3 rostfria blänken.

Dörjlinan från båten fästs i paravanens framkant. Justera djupgåendet genom att flytta mellan de olika hålen. Från bakkant på paravanen fästs en nylonlina med en längd om ca 1.5-2.5 meter. På denna lina monteras 2-4 blänken. Genom att fästa linan längre ut på paravanen går linan längre ut från båten. Detta gör att man t.ex. kan fiska med ett dörset på var sida om båten.